Görsel uyumluluğunu sağlamak amacıyla SEO taktikleri kullanmanız gerekecektir. Bu taktikler, görsellerin siteye nasıl eklendiğinden, ne tür görseller kullanacağınıza kadar farklılık göstermekte.
Bu rehberimizde de bu konunun üstünde duracağız. Görsel açıklamalarına metin ekleyin.
Google, görsellerdeki ayrıntıları ayırt edebilecek bir algoritmaya sahip olsa da SEO söz konusu olduğunda metinlerin oynadığı rol bir hayli büyük. Görsellerin içeriğinin ne olduğunu arama motoruna çok daha iyi anlatabilmek için görsellerin açıklama bölümlerine metin yazmanız yararlı olacaktır.
Görselin içeriğini anlatan bir detay ekleyebileceğiniz gibi, ürün fotoğraflarında ürünün fiyat bilgisini veya ürünle ilgili bir teknik bilgiyi buraya ekleyebilirsiniz.
Fiyat bilgisi, ürünün sağlamış olduğu faydalar, özet bir açıklama metni gibi ayrıntılar, görsellerin hem çok daha iyi indekslenmesini sağlarken; hem de da ziyaretçilere görselle ilgili bilgiler sunar.
Görselleri tek başına yeterli olarak düşünmemelisiniz. SEO konusunda size yardımcı olacağı için en iyi biçimde bu içerikleri optimize etmeniz gerekir. İçerik yayıncıları için görseller hazırlayın.
Markanızla ilgili görsellerin daha fazla paylaşılmasını sağlamanız, hem SEO hem de marka bilinirliği için size fayda sağlayacaktır.
Özellikle dijital yayıncılar için yararlı ve paylaşım değeri bulunan görseller hazırlamanız bu yayıncıların markanız ile ilgili paylaşımlar yapmalarını sağlar. Yapabileceğiniz bazı görsel çalışmalarını şöyle sıralayabiliriz:
• İstatistik verilerinin paylaşıldığı görseller
• Infografik çalışmaları
• Tüketicilerin sorularını yanıtlayan görseller
• İçerikleriniz veya ürünlerinizle ilgili ayrıntıları gösteren görseller
• Ürün kullanım alanlarını gösteren, konsept olarak hazırlanmış görseller
Bu örnekleri dilediğiniz şekilde çoğaltabilirsiniz.
Önemli olan hem kendi paylaşım kanallarınız hem de diğer dijital yayıncıların kullanabileceği ve internet kullanıcılarının ilgisini çekecek görseller hazırlamanız.
Teknik SEO çalışmalarını doğru yapın
SEO taktikleri arasında en önemli konu teknik SEO çalışmalarının doğru yapılmasıdır.
Teknik SEO çalışmaları, görselin adından, siteye eklenirken kullanılacak olan URL’ye ve açıklama metinlerine kadarki süreci kapsar. Bu konuları maddeler şeklinde şöyle ele alabiliriz:
Görsel dosya adı: Bir görseli sitenize yüklemeden önce dosya adını düzenlemelisiniz. Dosya adında, ürünün adı, modeli, rengi gibi ayrıntıları kullanabilirsiniz; ama bu dosya adını çok uzun tutmamaya özen gösterin. Çünkü bu dosya adını URL olarak kullanmanız durumunda, URL yapısı çok uzun olacaktır.
Eğer bir blog veya banner için görsel hazırlıyorsanız, blog yazısındaki anahtar kelimeler üstünden bir dosya adı oluşturabilir, banner çalışmalarında da banner ile alakalı arama kelimeleri dosya adı olarak kullanabilirsiniz.
Görsel URL’si Görsel URL’si de çok önemlidir. Arama motorları bu URL yapısına göre de görsellerinizi indeksleneceği için URL’lerinizde de anahtar kelime kullanımları yapmanız doğru bir yaklaşımdır. Görselin içeriği ile alakalı anahtar kelimeler kullanabilirsiniz (ürün adı, modeli vb.). Yapılacak yanlışlardan biri URL’lerde rastgele bir isim yapısı kullanmanız olacaktır.
Rastgele harf ve rakamlar görsel aramalarında size yardımcı olamayacağı gibi görsellerin de doğru bir biçimde indekslenmemesine sebep olacaktır.
Görse alt etiketleri: Görsel alt etiketleri de önemli konulardan biri. Normalde görselle ilgili arama kelimeleri kullanmak bu alt etiketlerde yeterli olsa da özellikle ürün resimleri üstünden organik trafik çekmek için alt etiketlerde ürünlerle ilgili açıklama bilgilerin girişini de yapabilirsiniz. Bu alt etiketleri detaylandırmanız, farklı arama sorguları üstünden görsel aramalardan trafik çekmenize yardımcı olur.
Mobil uyumluluk: Görsellerde mobil uyumluluk da önemli konular arasında. Tüketicilerin akıllı telefonları üstünden arama sorguları gerçekleştirdiklerini unutmamanız gerekmektedir. Bu görseller aramalarından sitenize gelen kişilerin, mobil sayfanızı göreceğini ve görsellerin de bu mobil görünüme uyumlu olması oldukça önemlidir.
Görsel boyutlarını optimize edin: Görsellerin dosya boyutlarını da küçültmeniz, sitenizin SEO’su ve yüklenme hızı için önemlidir.
Görsel dosya boyutlarını maksimum 150-200 kb dolayında tutmaya çalışın. Bu boyutun altında tutmanız, sayfalarınızın daha hızlı bir biçimde yüklenmesini sağlayacağı için kullanıcı deneyimini geliştirecektir. Bu da sayfa değerinizin artmasında önemli bir rol oynar.