Blog

Dijital dönüşüm

Dijital dönüşüm nedir? Bilgi teknolojilerinin kullanımı ile iş süreçlerinin ve bulguların hızlı, para ve zaman tasarrufu sağlayarak dijital (elektronik) ortama taşınması dijital dönüşüm olarak adlandırılır.

Dönüşüm, dijitalleşen dünyanın hızını ve pratikliğini iş hayatımızı taşımaya yardımcı olur. Alışverişin şeklinin e-ticarete kaydığı son zamanlarda, güvenlikten ödeme sistemlerine her kısımda dijital dönüşüm etkisini gösterir durumdadır.

Alışılagelmiş dosyalama, evrak, kâğıt gibi belge ve gizleme yöntemleri değişirken, fiyat üstünlüğü ve vakit kazandıran dijital dönüşümü seçen şirketler ise rekabette adım öne geçiyor.

Dijital dönüşüm şu ürünleri kapsar;

e-Posta: Bürokratik süreçlerdeki dilekçelerin dijital sürümü olarak kullanılır.
Kayıtlı elektronik posta (KEP): e-Postanın, e-imza ile gönderimdeki bütün adımları kayıt altına alan ve yasal geçerliliği olan etkileşim türüdür.
e-Fatura ve e-Arşiv: Kağıt faturaların dijital sürümüne denir.
e-Defter: Yevmiye defteri ve defteri kebirin dijital sürümü olarak kullanılır.
e-İmza: Bundan sonra hayatımızın her bölümünde bulunan ıslak imzanın dijital versiyonudur.
e-Devlet: Devlet dairelerinde bulunmamıza gerek kalmadan ve sıra beklememeden erişebildiğimiz devlet kurumlarıdır.
e-Ticaret: Dükkan ve alışverişleri dijital ortama taşıyan ve mekana gitmeye gerek kalmadan ürün ve hizmetleri özgürce alıp satabildiğimiz dijital süreçtir.
e-Bilet: Son zamanlarda seyahat ve havayolu firması arasında kağıt bilet tüketimini yok eden biletleme sistemine denir.

Dijital Dönüşümün Yararları Nelerdir?

Odalar dolusu klasörlenmiş fatura arşivleri ve gizleme masraflarının tarih olması üstünlüğü söz konusudur. Bu avantajla beraber gereksiz iş yükü azalır, verimlilik artar, zamandan kazanılır ve ticaret hızlanır. Her şey dijital ortama taşındığı için bundan dolayı kağıt, baskı, posta ve arşivleme maliyetleri de ortadan kalkar.

Anlık ve otomatik data kaydı ile eksiklikleri seviyesi azalır, kaybolma yaşanmaz…