Seo Nedir, Amacı Nelerdir?
Öncelikle SEO’nun ne olduğuna bakalım; SEO, başka bir deyişle Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization) olarak geride bıraktığımız tek sistemdir. Google, Yahoo, Yandex ve Bing gibi arama motorlarında, web sitenizin üst sıralarda yer alması içinde yapılan tek yöntem ve sistemdir.
Eğer kafanızdaki muhteva tamamiyle sizden çıkan ve sıfırdan, fikri ve kendisinde barındıdığı her tek personel orijinal değil ise yüksek olasılıkla, makaleniz henüz evvel diğerleri doğrulusunda onlarca, belki de yüzlerce sefer hazırlanmıştır.
Bu içeriklerin kimileri defa kalifiye, hem de kimileri defa da yaratıcı olabilir. Burada kendinize sormanız lüzumlenen soru; Yazdığınız muhtevanın, başka içerikler çevresinden sebep sıyrılabileceği olmalıdır.
Konu SEO olunca, birbirine etle, tırnak gibi bağımlı olan iki mevzu mevcut:
• Kullanıcı tecrübenini merkeze alan kalifiye muhteva,
• İçeriğin SEO ahenkli duruma getirilmesi.
Kullanıcı Tecrübesi Merkezli Muhteva Oluşturmak
Birbirimize karşı dürüst olalım haydi; Önünüze 5 paragraflık tek makale gelse onu sorgusuz ve sorusuz tek şeklinde, bitimine kadar okumaya çalışı mısınız? Okumak içinde kendinizi zorlar mısınız?
Şahsen ben okumam. Alabildiğim bulguyu, en kısa müddet içinde almaya odaklanır, bulguyu alır ve hadise yerinden uzaklaşırım.
Kullanıcıların sayfalarınızda geçirdikleri dönemin ve bu kişilerin Google’da sizi bulduktan ardından gerçekleştirdikleri başka davranışların SEO üstünde oldukça önemli tesirleri vardır. Zira Google, sizin her tek hareketinizi takip edebiliyor. Doğal yanlızca onun arama neticeleri içerisinden girdiğiniz takdirde.
Varsayalım orneksite.com’da listelenen 5 yıldızlı lokantaların adedi az. Ayrı olarak ücretleri da başka sitelerdeki fiyatlardan henüz pahalı. Şayet kullanıcıların birçoğu orneksite.com’da aradığını bulamayıp, sayfadan bölünerek, arama neticelerine geri dönerse; SEO bu halde döneme girecektir.
orneksite.com’dan ayrılıp, siteornek.com sitesine giriş yapmış kullanıcılar, gerçekte hiç fark etmeden siteornek.com’un Google’da üst sıralara çıkmasına yardımcı olmaktadır. Hem de bu tür tek davranışın sıkça yinelenmesi, siteornek.com’un orneksite.com’u Google’da geçmesine dahi sebep olabilir!
İçeriğin SEO Ahenkli Duruma Gelmesi
Ziyaretçilerinize ve/ya müşterilerinize yarar sağlayın. Bundan sonra sıra geldi arama motorları içinde bir miktar çalışmaya ve kendinize yarar sağlamaya.
Her ne kadar kullanıcıları deneyiminin altını çizsek de ne yazık ki SEO çalışmaları olmadan muvaffakiyet pek de olası olmuyor. Başka bir deyişle kalifiye sayfalar Google sıralamalarında kesinlikle yüksek tek yerlere kadar gelebiliyor fakat SEO çalışmaları olmadan, bilhassa de rekabetin kesif bulunduğu yerlerde, kalıcı başarıdan söz etmek ne yazık ki basit değil.
SEO Ahenkli Makale Yazmak
- Özgün İçerik
Oluşturduğunuz içeriklerin bütününün orjinal olması, size SEO yönünden devasa tek artı katacaktır. Diğer türlü muhteva oluşturmanıza esasen lüzum yok. - Anahtar Sözcük Çalışması
Anahtar sözcük çalışması, SEO ahenkli makale yazmak isteyenlerin ilgi etmesi lüzumlenen en ehemmiyetli konulardan biridir. - Rakip Analizi
İçeriğimizi belirledik ve anahtar kelimelerimizi seçtik. Şimdi ne yapacağız? Rakiplerimizi incelememiz gerekiyor. Tek boksörün, boks maçından evvel, karşılaşacağı şahıs ile ilgili hiçbir bilgisinin bulunmaması, boksör içinde defa tehlikelidir ve tüm adımlarını boşa çıkartma tehlikesi yaşatabilir.
• Rakibiniz, size nispeten ne kadar güçlü?
• Rakibiniz alakalı sayfasına ne kadar çok ve ne kadar kuvvetli Backlink almış? - Kelime Sayısı
Bu hususta her insan için basit tek yanıt vermek olası değil gibi görünüyor. Fakat deneyimlerimiz tarafında ortalama 500 kelimelik tek SEO uyumu amaçlı makalenin, işinize yarayacağını söyleyebilirim.
Eğer tek E-Ticaret sitesi içinde SEO inşa etmek istiyorsak ise;
• Kategori sayfalarında minimum 300 – 500 sözcük,
• Ürün sayfalarında minimum 150 – 200 sözcük,
• Marka sayfalarında minimum 150 – 200 kelime
bulunmasında yarar var.
Özet geçmek gerekirse; SEO makaleniz, 300 sözcük ortalamasında, kaynakların yeniden açıklanması ile yazılmamalıdır. SEO ahenkli makale yazacaksanız, defa dikkatli ve itinalı tek çalışma sürdürmelisiniz.