Blog

Geleneksel ticaret ve e-ticaret arasındaki farklar nedir?

1. Geleneksel ticarette işlemler manuel olarak işlenirken, e-ticaret durumunda işlemlerin otomatikman işlenmesi söz konusu olmaktadır.

2. Geleneksel ticarette mal ve hizmet alışverişi para karşılığında ancak mesai saatleri içinde gerçekleşmektedir. E-ticarette mal alım satımı her an kolay bir şekilde gerçekleştirilir.

3. E-ticaretin en büyük sakıncalarından biri, müşterilerin ürünü satın almadan önce fiziki olarak kontrol edememesi, sadece teslim aldıktan sonrasında ürünü beğenmemesi durumunda belirtilen süre arasında iade edebilmesidir. Tersine, geleneksel ticarette malları fiziksel incelemek mümkündür.

4. Geleneksel ticarette, alıcılar ve satıcılar arasındaki etkileşim doğrudan, kısaca yüz yüzedir. Buna karşılık olarak, e-ticaret niteliğinde dolaylı alan kişi etkileşimi vardır, çünkü müşterinin mal satın almak için sipariş verdiği yerden kilometrelerce uzakta olması mümkün olacaktır.

5. E-ticarette mal teslimi, lojistiğin mevcudiyetine ve müşterilerin bulunmuş olduğu yere bağlı olarak değişmektedir. Bununla birlikte diğer bazı kısıtlanmalara bağlı olarak da aynı gün ya da başka bir gün olmaktadır. Ek olarak geleneksel ticarette malların teslimi anında gerçekleşir.

6. Geleneksel ticarette işin kapsamı belirli bir alanla sınırı olandır, şu demek oluyor ki işletmenin erişimi, faaliyet gösterdiği yakındaki yerlerle sınırlıdır. E-ticaret ise internetin sağladığı erişim kolaylığı sebebiyle dünya çapında erişime sahiptir.

7. İşlemler için ödeme nakit, çek veya kredi kartı ile yapılmaktadır. Bununla beraber e-ticaret işlemlerinde ise ödeme bunların yanı sıra online ödeme şekilleri ile de gerçekleştirilir.

8. E ticarette listelenebilecek ürünlerin sayısı geleneksel ticarete göre oldukça fazladır.

9. Online ticarette indirimler ve farklı diğer online mağazalardaki fiyatlar daha hızlı şekilde karşılaştırılabilir. Geleneksel ticarette ise farklı mağazaları fiziksel olarak gezip, ayrı ayrı incelemek gerekmektedir bu da sizlere zaman kaybına sebep olacaktır.